KURAN AYETLERİNE GÖRE İÇKİ DİNİMİZDE GERÇEKTEN HARAM MI DEĞİL Mİ? BİLMEK İSTER MİSİNİZ?

KURAN AYETLERİNE GÖRE İÇKİ DİNİMİZDE GERÇEKTEN HARAM MI DEĞİL Mİ? BİLMEK İSTER MİSİNİZ?
İçki Dinimizde Gercekten Yasak mı ?
Yasaksa nasıl yasaklandı bilmek ister misiniz.?
Biliyorsunuz kuran ayetlerinin bir iniş sıralaması vardır. Bu kur’andaki sayfa sırasından farklıdır. Bazıları bunu bilmediği için kur’anda bir çok ayetin birbirine tezat oldugunu düşünürler.
Ayetlerin inişi Toplam 22 yıl sürmüştür. Bunların bir kısmı mekke de bir kısmı hicretden sonra medinede inmiştir. Biz buna kronojik sıra diyoruz.
Normalde ilk surenin fatiha olduğu zannedilir oysa ilk inen alak suresidir.
Ve kuranda içki ile ilgili sadece beş ayet vardır.
1) Muhammed suresi (47), Ayet 15 (Kronolojik Sıra 62 “İyileri Cennet’e koyacağız. Cennet’te dört ırmak vardır. Temiz su, hiç ekşimeyen süt, leziz şarap ve saf bal ırmakları akar.”: Bu Mekke’de inmiş suredir. Hemen belirteyim, Hicret’e kadar, yani Peygamberimiz Medine’ye göç edinceye kadar içki yasak edilmemiştir.
2) Nahl (Balarısı) Suresi (16), Ayet 67 (Kronolojik Sıra 102): “Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden içkiler yapıyor, güzel rızk ediniyorsunuz. Bundan aklı erenler için ibret vardır.” içki bu ayet indiği zaman da yasak degildir. aksine içmesini bilen insanlar için bir dostluk ve sohbet aracı olarak tesvik edilir.”Bundan aklı erenler için ibret vardır.” cümlesi manidardır.
3) Bakara (İnek) Suresi (2), Ayetler 219-220 (Kronolojik Sıra 105): “Sana şarap ve kumarı sorarlar. De ki: ‘İkisinde de faydalar vardır. Ama büyük de günah vardır’”. Bu Medine suresidir. Faydadan söz edilmiştir.Ama günahın büyük olduğu eklenmiştir. Ancak, henüz kesin yasaklama yoktur.
Hala yine yasak değildir bahsedilen fayda üzüm tarım sektöründen ve içki satışından geçim sağlayan ailelerdir. sonrasında ne yapalım diye sorulursa bu işlerden kazandığınız gelirin cocuklarınızın nafakası fazlalığını zekat verin der.
4) En ‘Nisa (Kadınlar) Suresi (4), Ayet 43 (Kronolojik Sıra 106): “Ey inananlar. Sarhoşken namaz kılmayın.” Bu ayetin geliş nedeni Bir ziyafette yiyip içmişler. Akşam namazı kılmak, için safa durmuşlar. İmamlık eden sureyi yanlış okumuş. Namaz bozulmuş. Bu ayetten sonra, yatsı namazına kadar içmiyorlar. Ancak, son namaz bitince içiyorlar. Sonra yatıp uyuyorlar. ve, hâlâ tam yasaklanmış değil.
5) Maide (Sofra) Suresi (5), Ayetler 90-91 (Kronolojik Sıra 108): Ayet 90: “Ey inananlar. Şarap, kumar, putlar ve fal okları Şeytan işidir. Bunlar pistir. Bunlardan kaçının ki, mutluluğa eresiniz.”
Ayet 91: “Şeytan hileyle, şarap ve kumar yoluyla aranıza nifak ve düşmanlık sokmak ister. Sizi Allah’ı anmaktan, namaz kılmaktan vazgeçirmeye çalışır.Artık, bunları bırakıyorsunuz değil mi?”
Bu ayetin geliş nedeni Urban bin Malik bir ziyafet vermiş. İçmişler. Bu arada deve yenmiş. Konuklar arasında Sad bin Ebi Vakkas övünüyor. Asalet iddiasında bulunuyor. Ensar’ı hicveden bir şiir okuyor. Ensar’dan biri kızıyor. Önünde bulunan deve kellesini Sad’ın kafasına geçiriyor. Kanlar içinde yere.
Hazreti Ömer gidip Hazreti Muhammed’e şikayet ediyor. İçki konusunda açıklama yapmasını istiyor. İşte, bu sure iniyor. Artık, şarap yasaklanmıştır. bu peygamberimizin mekke’den medine’ye hicretinden sonra olmustur.
Olay bu şekildedir. Benim favorim nahl suresi 67.inci ayettir. islamın akıl ve mantık dini olduğuna da inanırsam bence haram olan içki değil içki içtiğin zaman yaptığın kötü davranışlar olmalıdır. Herkes olayın bu şekilde olduğunu bilmesinde gerçegi öğrenmesinde sakınca olmamalı.
Haram olduğuna inanan içmesin, Haram olmadığına inanan içsin. kimse kimseye karışmaşın kimse kimsenin özgürlüğünü engellemeye kalkmasın Sen içki içersen hata yapma ihtimalin var diye de kimsenin özgürlüğü kısıtlanmamalıdır. Doğru olan budur.
Burda benim dikkat çekmek istediğim başka bir konu da inananlar için kuşkusuz ayetler Allah’ın emirleridir.
Allah bile bir kaç yıl gibi kısa bir sürede içki gibi bir çok konuda insanların tavırlarına ve gelişen olaylara karşı düşüncesini değiştirip farklı ayetler gönderebiliyorsa ve bazı ayetlerini değiştiriyorsa bizim insanlarımızın 1400 yıldır aynı kurallarda ısrar etmenin anlamsızlığıdır. Madem ki islam akıl ve mantık ile çelişmiyor, Ateşin insanları yakma ihtimali var diye onu yasaklayamazsın. Doğru kullanırsan ısıtır kullanmaz isen yakar. Bu insanın aklı, eğitimi yontulmuşlugu ve iradesi ile ilgilidir.
Bir yoldan geçerken kaza ihtimali var diye yoldan geçmeyi yasaklayamazsın yolu düzeltir insanları kaza yapmadan geçecek şekilde eğitirsiniz. Bazı insanlar kur’anda eleştiriye müsait bazı ayetler için, “o ayet o vakitlerin şartlarına göre olduğu için o şekildedir” diye savunur,
Haklıdırlar. çünkü öyle ayetler vardır o ayetlerin bugün ve her ortamda her şartlarda geçerli olacağını düşünürseniz ışıd canavarlarından daha kötü bir duruma düşer kendi inancınıza en ve islama en büyük kötülüğü yapmış olursunuz.
O halde bize de içkinin o zamanlarda arapların hal, kültür ve davranışlarına içkiyi erdemsiz kullanmasına göre geçerlidir deme hakkı doğar.
Zaten yasaklanma ayetlerin iniş sırasıda bunu gösteriyor. Bir insan nahl suresinde belirtilmek istendigi gibi içki içtiği zaman kimseyi kırmıyor üzmüyor eşine çocuklarına dostlarına zarar vermiyor aksine bunu güzellik ve sohbet aracı olarak kullanırsa neden haram olsun.? Haram olan içki değil içkiyi içtikten sonra bulunduğun hatalı davranışlar olmalıdır. Bunun zaten hukuk karşısında bedelini ödersin. inanıyorsan ahiretde de bedeline katlanırsın.
Ben içtiğim zaman arkadaşlarımı ailemi kırıyor üzüyorsam bu davranışlarım haram olmalı yada sadece bana haram olmalı, içince güzelleşen kimseyi kırmayan insanlara haram olması haksızlıktır. Allah haksızlık yapmaz. ve islam akıl mantık ve doğru muhakeme dinidir diyorsanız bunları düşünmek zorundasınız.
Şayet bir toplumda sürekli içki kötüdür içki içen kötülük yapar diye söylenmiş ve buna inanılmışsa bu kişinin bilinçaltına işler ve o kişi bir hata yapıncaya kadar ölçüsüz içer kötülük yapmaya elverişli olur. Her şeyin fazlası zaten zarardır, Suyun, oksijenin bile. insanları sağlıklı yasam, alkol kullanımı konusunda eğitmek en önemlisidir.
Avrupa’da insanların % 80 i hergün alkol alıyor ama hiç biri kötülük yapmıyor işlerini büyük bir ciddiyetle takip ediyorlar. Ben sürekli alkol kullanan Avrupalı çoğunluğun alkollü ve alkolsüz oldukları zamanları hiç ayırt edemiyorum. Bu insanlar alkol almasını öğrenmişler. Biz de ögrenirsek haram olması için bir neden olabilir mi?
Son olarak tekrar demek isterim ki bu yazılanlar gerçek, objektif ve nettir. Bunları okuduktan sonra haram olduğunu düşünenler içmesin olmadığını düşünenler içsin. Ne içen içmeyene, ne içmeyen içene karışsın. içse de içmese de hata yapan suç işleyen cezasız kalmasın.
Bir bektaşi fıkrası ile sonlayalım. Bektaşiye sormuşlar ya erenler alkol dinimizde haram mıdır değil midir diye Bektaşi de derki “Ağıza göre değişir” bence işte bu bilgeliktir.
B. Dündar
Tarix: 4-08-2024, 11:08
Xəbəri paylaş





Xəbər lenti